Nieuwsbrief 94

Lieve allemaal,
Hier melden we ons eindelijk weer om u/jullie even bij te praten over de periode vanaf onze nieuwsbrief van mei. Maar eerst graag uw/jullie aandacht
voor het volgende:

Hoe nu verder?
Hoe zal het nu verdergaan, ná ons verlof? We hebben al eerder laten doorschemeren dat we tegen het einde van 2022 weer terug zouden willen gaan naar PNG en wat we dan hopen te gaan doen. De Gizrramensen hebben  nu (een deel van) Gods Woord in de taal van hun hart. Er zijn echter vele taalgroepen in PNG die dat nog niet hebben of waar het werk nog gaande is!
Wij voelen nog steeds Gods leiding om onze opgedane ervaring nog een aantal jaren te blijven gebruiken om andere teams te helpen die bezig zijn met vertaalwerk - iets waar we de laatste jaren al mee begonnen waren: Nico als regionaal directeur en Elly voornamelijk als vertaalconsulent, maar ook bij cursussen voor nationale vertalers en waarschijnlijk als coördinator van de vertaalafdeling. En misschien blijkt bij terugkomst wel dat de Gizrramensen nog wat meer van het Oude Testament willen vertalen; daarbij zouden we hen dan ook nog kunnen helpen.
Er zijn echter wel veranderingen te melden over hóe we daar verder zullen gaan:
met Tyndale Bible Translators en qua giftenstroom via Stichting Witte Velden in een Donkere Wereld, gevestigd in Hilversum. Zie daarvoor de bijlagen bij deze nieuwsbrief: een brief van ons thuisfrontcomité en een begeleidend schrijven van Stichting Witte Velden. Met deze opzet zal Elly haar hierboven beschreven werkzaamheden kunnen voortzetten, terwijl Nico zeer waarschijnlijk andere werkzaamheden op zich zal gaan nemen in het Bijbelvertaalwerk.

Terugblik
Bij het schrijven van onze vorige nieuwsbrief gingen we er nog van uit dat we op 11 juni in Nederland zouden aankomen, maar dat zou anders lopen...
De laatste maanden in Ukarumpa was het een drukte van belang. Het was opruimen geblazen, sorteren, inpakken, schoonmaken, zaken regelen, en voor Jessica ook: afscheid nemen van het leven zoals zij dat had gekend en van de mensen die daarin een rol hadden gespeeld. We zijn blij dat we met een nieuw Russisch gezin (het eerste in de 65-jarige geschiedenis van het SIL in PNG) konden overeenkomen dat zij ons huis zouden huren tijdens onze afwezigheid. Het is prettig te weten dat het huis niet leegstaat en dat de lopende kosten worden gedekt! Inmiddels zijn zij betrokken geraakt bij vertaalwerk bij een andere taalgroep in Western Province. En zo vertrokken we dan op de geplande dag uit Ukarumpa. In Port Moresby werden we op de ochtend van onze eerste vlucht volgens het protocol op het vliegveld getest. Wie schetst onze verbazing toen die test bij Jessica ‘sterk positief’ terugkwam! En zo stonden we niet lang daarna weer op de stoep met als opdracht 10 dagen zelf-isolatie! Na een aantal telefoontjes eindigden we die dag in een kamer van één van de plaatselijke hotels in plaats van in een vliegtuig op weg naar Nederland..

Twee weken later deden we een nieuwe poging en ditmaal testten we alle drie negatief. Inmiddels hadden wij met Jessica ruim twee weken grotendeels in één vertrek doorgebracht en had niemand van ons drieën enige symptomen, evenmin als de mensen met wie Jessica de laatste dagen in Ukarumpa contact had gehad. De uitslag lijkt dus vals positief te zijn geweest. En zo werd 25 juni onze datum van aankomst. Benjamin en Elly’s broer Paul kwamen ons ophalen en brachten ons naar ons eerste onderkomen op een bungalowpark in de buurt van Ermelo. 
De verzorging van drie poezen en enkele tientallen goudvissen in twee vijvers en het bijhouden van de tuin waren de overeengekomen vergoeding voor ons verblijf daar. Omdat we twee weken later dan gepland aankwamen, mistten we die (in onze ogen, lekker) warme dagen in juni. Toch was het weer ook daarna regelmatig goed genoeg om op de fiets van de omgeving te genieten.

Regelen, regelen en nog eens regelen...
Nu de herfst alweer bijna plaats maakt voor winter, valt er nog steeds veel te genieten hier op de Veluwe: niet zozeer de dalende temperaturen, maar wel alle verschillende tinten die de bladeren vertonen in deze tijd van het jaar en de  dierlijke bewoners van deze omgeving. We zijn inmiddels verhuisd naar een andere woning op ditzelfde park. Hier zullen we tot half december verblijven, waarna we naar een huis in de bebouwde kom van Ermelo verhuizen waar we hoogstwaarschijnlijk kunnen blijven tot we DV in oktober 2022 teruggaan voor een volgende veldtermijn in Papoea-Nieuw-Guinea.

Wanneer je uit het buitenland voor langer dan een paar maanden terugkeert naar Nederland met een dochter die een vervolgopleiding gaat doen, valt er heel wat te regelen! We moesten ons allereerst laten inschrijven in de Basisregistratie Personen – iets wat nogal wat voeten in de aarde had. Daarna kon Jessica een DigiD aanvragen, vervolgens studiefinanciering en een Ov-kaart plus reisproduct en de licenties voor de studiematerialen. Een Nederlands telefoonnummer aanvragen kostte haar ook nogal wat tijd, omdat de eerste twee SIM-kaarten niet aankwamen! Alles is uiteindelijk op tijd gelukt, inclusief de aanschaf van de vereiste laptop, en begin september begon Jessica aan de opleiding Leidinggevende Bediening op ROC Landstede in Zwolle. Ze heeft in de zomervakantie en in de eerste maanden erna een bijbaantje in een Ermelo’s hotel gehad. Momenteel zoekt ze naar een kamer in Zwolle en wil dan daar een nieuw bijbaantje zoeken. Ze heeft inmiddels een aantal vrienden en kennissen. We zijn dankbaar dat ze inmiddels aardig ingeburgerd lijkt te zijn!

Lang verlof
Omdat dit verlof langer is dan normaal, willen we in de tweede helft ervan op afstand gaan werken. Een deel van ons toekomstig werk leent zich daar wel voor. We zullen zien hoe dat gaat uitpakken met de op komst zijnde veranderingen. Verder zijn er nog steeds een paar dingen uit het Gizrraproject blijven liggen, die we in de komende maanden af willen maken.

Danken en Bidden
Willen jullie met ons de Heer danken...
... dat we huurders hebben in ons huis in Ukarumpa en voor de woonruimte die we hier in Nederland tot najaar 2022 hebben gevonden
... voor Jessica’s voorspoedige inburgering in Nederland;
... voor een goed begin van ons verlof en de gelegenheid om familie en vrienden te bezoeken;
... dat Stichting Witte Velden onze financiën gaat faciliteren.

Willen jullie met ons bidden...
... voor wijsheid en leiding m.b.t. ons toekomstig werk;
... dat Jessica een kamer en een bijbaantje zal kunnen vinden in Zwolle;
... voor de Gizrramensen, nu zij Gods Woord in hun eigen taal ter beschikking hebben: voor doorzettingsvermogen bij het oefenen van hun leesvaardigheid;  voor een verlangen en discipline erin te blijven lezen en ernaar te blijven luisteren en het toe te passen in hun dagelijks leven;
... dat de inwoners van Kolmet en Waidorro meer exemplaren zullen aanschaffen en gaan gebruiken;

Hierbij laten we het deze keer. Mochten er vragen zijn, dan zullen we ons best doen die te beantwoorden!En voor we het vergeten: hartelijk dank voor jullie steun en meeleven in 2021! Zonder jullie hadden we dit werk niet kunnen doen.

Gezegende Kerstdagen en een Veelbelovend 2022!!!.

Hartelijke groeten, Nico, Elly en Jessica van Bodegraven

Uw giften kunt u overmaken op:

NL89 INGB 0001485137
t.n.v. Stichting Witte Velden te Hilversum
onder vermelding van: 05 Bijbelwerk PNG en uw postcode en
huisnummer. (Onze naam niet vermelden!)

Comité Nico & Elly:
Mina Krüsemanerf 292 • 3315 GL Dordrecht
Tel. 078 - 6211261
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Postadres en telefoonnummers Nico & Elly:
Korenbloem 17, 3852 XN Ermelo
Tel. Nico: 06-18846471

Tel. Elly: 06-26970865  E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

© Protestantse Wijkgemeente Stadspolders    
Wij zijn onderdeel van de Protestantse Kerk Dordrecht Wij zijn onderdeel van de Protestantse Kerk in Nederland Wij staan vermeld op wij de kerk