Heropening: Huis bij de Bron

Introductie
Op startzondag stonden we als gemeente voor de onthulling van ons nieuwe logo op ons gebouw. Een logo op een gebouw, heel bijzonder, eigenlijk. Een logo is een representatie van wie wij zijn, wat we willen betekenen en wat we daarom doen. Een verbindend beeldmerk dat behoefte, belofte en bewijs bij elkaar brengt; waaraan je je wilt verbinden.  Heel bijzonder eigenlijk, omdat Jezus geen logo droeg. Geen merk was. Hij bracht slechts zijn wonderen, wijsheden en leefwijze van liefde, weten we uit de geschreven bijbel verhalen. Hij was en bracht enkel zichzelf.

Beeldmerk
Als het dan toch om een soort van beeldmerk van Jezus gaat, is het het kruis dat we zien in kerken. Om mensen eraan te herinneren dat Hij stierf ter vergeving van onze zonden. Waarmee Hij zei dat er altijd, maar dan ook altijd een opening is om opnieuw te beginnen. Een frisse start, onbelast van een verleden. Een frisse start en dat we mogen vergeven. Het kruis is wat ons gebouw siert -het was er al-  is nu meer dan ooit een (op)lichtend voorbeeld. Het siert de blauwe kleur van zegenend heilzaam  water als in een doop. En het licht in het kruis zal teken geven hoe het kerkelijk jaar beleefd mag worden in de kleuren wit, rood, paars en groen.

Het logo is wat ons gebouw vanaf nu ook siert. Het logo bestond al (doeltreffend gemaakt door Hans Pijper) maar is nu meer dan ooit ons zichtbare voorbeeld dat wij bestaan, dat wij er zijn voor elkaar. En vooral dat we er zijn voor anderen, wijkbewoners, Dordtenaren.  Én het draagt wat extra’s: Huis

Huis, Huis bij de Bron
Huis bij de Bron, heeft een dubbele boodschap:

-          Huis bij de Bron: Als een thuis. Als een huis om in te schuilen. Je thuis mogen voelen met haar bewoners

-          Huis bij de Bron: Als een opdracht, werkwoord. Leef en woon er in. Woon bij de Bron, bij Jezus, prediker van liefde.

Met ‘Huis bij de Bron’ willen we dus een zeer belangrijke rol spelen. Voor elkaar als gemeente maar vooral – en dat is anders en meer dan ooit - de maatschappij en de aarde waarop zij leeft, de schepping.

Meer open zijn. Dichter bij alle mensen. Openhartig en gastvrij zijn. Om je rust te vinden in de hectiek van onze wereld, om echt contact en ontmoeting te vinden als tegenkracht op ons online leven. Hart geven. Omzien naar de ander.

Barmhartig zijn begint met gewoon te doen, vanuit het hart. Open staan voor ieders verhaal. Oor bieden; oplossingen volgen daarna.

Joost Tieleman, werkgroep Huis bij de Bron.