...

 

 
EEN STIL PASEN
 
Een jaar geleden vierden we Pasen stil vanuit huis en eerlijk gezegd kon ik me toen nog niet voorstellen dat we een jaar later weer thuis Pasen zouden vieren. Toch is dat de realiteit van vandaag de dag. Een jaar lang met maatregelen en beperkingen. Overal hoor je dat we behoefte hebben aan perspectief, maar waar blijft dat perspectief? Soms lijkt het of alles stil staat, letterlijk en figuurlijk.

Letterlijk stil, omdat het op veel plekken stil was het afgelopen jaar (behalve in de ziekenhuizen). Stil in onze huizen met minder mensen op bezoek of zelfs teruggetrokken thuis vanwege een quarantaine, stil in de scholen, restaurants, theater, kantoren, winkels. Ook stil in de kerk. Althans in veruit de meeste kerken, maar de uitzonderingen halen helaas het nieuws en bepalen het beeld van “de kerk” in deze tijd. Je zou er stil van worden.

In onze Bron was het ook stil, omdat we niet naar de kerk konden. Dankzij een hoop mensen was het vanuit de Bron zeker niet stil. Vele initiatieven brachten de Bron letterlijk bij ons thuis. Met de livestream, maar ook met gerichte aandacht of acties dankzij vele vrijwilligers. Dat is gemeente zijn en zeker geen “stille gemeente”. Een gemeente met perspectief! En is dat niet iets waar we allen naar verlangen….perspectief!

Ook zijn we in deze tijd van kerkelijk centrum de Bron nu “Huis bij de Bron” geworden. Ook al is het stil, we zijn niet stil blijven staan. Ook in het land zien we veel creativiteit loskomen en juist ook in deze tijd.

Vorig jaar verscheen ook het prachtig aangepaste lied 1003: Stil is de straat. Overal. Ook nu nog steeds actueel.
 
Stil is de straat. Overal
mensen in huizen verdwenen
even een luide sirene –
stil is de straat overal.
 
Komt er, God, een nieuwe morgen
als een teken van uw trouw,
worden wij bevrijd van zorgen?
God, kom gauw.
 
Klassen, kantoren zijn leeg.
Thuis moeten werken of leren,
hoe alles organiseren?
Klassen, kantoren zijn leeg.
 
Komt er, God, een nieuwe morgen…
 
Mensen zijn bang overal.
Ieder op afstand gehouden:
ben je niet ziek of verkouden?
Mensen zijn bang overal.
 
Komt er, God, een nieuwe morgen…
 
Mensen gebonden aan huis.
Puzzels of brieven of boeken.
Bellen, maar niemand bezoeken.
Mensen gebonden aan huis.
 
Komt er, God, een nieuwe morgen…
 
Veel in ons leven valt stil.
Doorgaan en ’s nachts liggen malen:
kan ik nog alles betalen?
Veel in ons leven valt stil.
 
Komt er, God, een nieuwe morgen…
 
Stil is de straat. Overal
mensen in huizen verdwenen,
even een luide sirene –
stil is de straat overal.
 
Komt er, God, een nieuwe morgen…
Juist het verhaal van Pasen vertelt ons dat als de situatie uitzichtloos lijkt, we teleurgesteld zijn, omdat verwachtingen niet zijn uitgekomen, we ons toch vast kunnen houden aan de belofte van een nieuwe morgen! Pasen is een belofte voor de toekomst! Pasen biedt ons perspectief.

En het mooie van deze belofte is dat we die niet stil hoeven te houden. Ik hoop dat het Paasevangelie niet stil aan u voorbij gaat, maar krachtig tot u mag spreken. Als belofte van een nieuwe morgen voor ons allemaal. Perspectief!

Ik wens u dan ook allen een Prachtig & Gezegend Pasen toe vol perspectief van onze Heer!

Peter Naeije
Ouderling-voorzitter
© Protestantse Wijkgemeente Stadspolders    
Wij zijn onderdeel van de Protestantse Kerk Dordrecht Wij zijn onderdeel van de Protestantse Kerk in Nederland Wij staan vermeld op wij de kerk