Achter de Schermen

Toen half maart de coronacrisis begon, werd al snel duidelijk dat we voorlopig geen normale kerkdiensten meer zouden kunnen houden in De Bron. Tijdens die eerste week kwamen Joost en ik tot de conclusie dat we dat niet ten koste wilden laten gaan van de verbinding binnen onze wijkgemeente. We bedachten een experiment om beelden van de kerkdienst live bij de gemeente thuis te brengen en om zo toch samen te kunnen vieren. Ik knoopte wat apparatuur van mezelf en van de kerk aan elkaar tot iets dat leek te werken. De eerste poging op 22 maart was niet helemaal succesvol, maar er was veel enthousiasme en dat motiveerde om door te gaan. Joost zorgde voor ideeën en verzorgde de aankleding in de kerk zoals de vele foto’s van gemeenteleden op de stoelen.

In overleg met de kerkenraad stapten we over naar opnamen op zaterdagochtend in een lege kerk, die op zaterdagmiddag worden verwerkt en op zondagochtend worden uitgezonden. Na Pasen bleek dat dit in mijn eentje niet vol te houden was. Gelukkig vonden we snel een aantal mensen die wilden helpen, waardoor we nu tijdelijk een zevenkoppig “Streamteam” hebben. Wekelijks verzorgen drie van ons de livestream, waaraan inmiddels ook een kleine zanggroep meewerkt. Tot nu toe zijn er al 14 kerkdiensten uitgezonden, met gemiddeld tussen de 180 en 250 kijkers.

Omdat we verwachten dat we door de nasleep van de coronacrisis nog geruime tijd niet allemaal in de kerk kunnen zijn, heeft het Moderamen zich voorgenomen om door te gaan met het uitzenden van de kerkdiensten. Daarvoor moeten we écht “live” gaan streamen op zondagochtend. Om dat te kunnen doen en het te kunnen volhouden, moet er nog best veel tijd en geld in de techniek en in de  werkwijze worden gestoken. Om in juli weer de eerste kerkdiensten te kunnen houden, moeten we eerst de kerkinstallatie aanpassen. Daarvoor maken we nieuwe aansluitingen en kopen we goede apparatuur. De beamers in de kerkzaal zullen dan nog niet gebruikt worden. In de zomer worden die weer aangesloten en daarna zullen de beelden van de beamer ook in de livestream te zien zijn. In het najaar installeren we een professionele camera en wordt er een bedienplek achterin de kerkzaal gebouwd.