Huis Bij De Bron

VAN ZONDAGEN … ‘Vader Jakob, vader Jakob, slaapt gij nog?’ ‘Nee, onder een open hemel heeft de HEER zich over mij gebogen en me wakker gekust. Toen ben ik opgestaan.’

VAKANTIETIJD Velen zijn op reis: soms ver weg(Sri Lanka, V.S. hoorde ik), anderen dichterbij (in eigen land) en evenzovele blijven lekker thuis. Waar je ook gaat: het is goed even tot rust te komen, even op adem te komen, te recreëren. In de decaloog (De Tien woorden) staat geen gebod om te werken, er staat wel een gebod om met het werken te stoppen. Je moet van ophouden weten. Om vervolgens met vernieuwde krachten weer op weg te kunnen gaan. Dat geldt ook voor de gemeente. We ‘houden even wat in’, om straks weer voluit ook als gemeente onze weg te gaan. Met nieuwe energie en met een nieuw jaarthema: ‘Wat is de mens?’

OPEN BRON Even een kopje koffiedrinken, een gesprek, een ontmoeting. Een kaarsje aansteken, een moment van stilte in de kerk, een gebed. Iedere woensdag kun je tussen tien en vier uur het Huis bij de Bron binnenlopen. Donderdagmorgen is de Kandelaarkerk open. En vrijdagmorgen ben je welkom bij ’t Stekkie in het Huis bij de Bron. Let op: in de maanden juli en augustus is er alleen ’s morgens Open Bron!! (Van tien tot een)

DODO Het ‘Dordtse Domineesteam’ is nog al aan verandering onderhevig; en dan heb ik het alleen nog maar over de protestantse gemeente Dordrecht-Dubbeldam (PGDD) en de hervormde gemeente Dordrecht (HGD). De PGDD ziet twee nieuwe predikanten tegemoet: Dick Steenks komt eind deze maand naar de Ontmoetingskerk en Evelien Plaisier komt in januari naar de Wilhelminakerk/Petruskapel. Dan is het team van vier, Peter Barmentlo in Dubbeldam en ondergetekende, compleet: een protestants kwartet. Het hervormde kwintet van de HGD krijgt, naast de zittende collega’s Paul Wansink (Grote kerk) en Hans van den Herik (Augustijnenkerk) in Jan Mulder een nieuwe voorganger voor de Pauluskerk, terwijl er nog twee vacatures zijn voor de Andreaskerk en de Pauluskerk-Krispijn, waar onlangs Joren Menkveld is vertrokken. We hopen en bidden dat we werkelijk een team zullen vormen, een veelkleurig en veelgeurig boeket in Gods tuin. Samen met al die andere kleinere en grotere geloofsgemeenschappen in onze mooie stad.

TROUWEN Marry en ik zijn heel blij dat onze Pieter gaat trouwen met zijn grote lief Eline. De grote dag is op vrijdag 26 augustus en alle feestelijkheden zullen plaatsvinden in Alphen aan de Rijn. De kerkelijke bevestiging van hun huwelijk vindt plaats om 16.00 uur in hun ‘eigen’ gemeente, De Lichtkring. Daarbij zal ds. Anne Marie van Briemen voorgaan. De trouwviering zal worden gestreamd, dus wie wil, kan meekijken.

… TOT ZONDAGEN Op zondag 7 augustus lezen we nog een keer een Jakobverhaal: Genesis 32 : 23-32, over een vechtende, worstelende Jakob. Wat mij betreft een van de meest sprekende bijbelverhalen: geloven gaat niet altijd van een leien dakkie, soms is geloven worstelen: worstelen met de wereld, worstelen met jezelf, worstelen met God. Vanaf 14 augustus lezen we weer in het evangelie naar Markus, hoofdstuk 2 : 1-12. Het klinkt als een zweedse detective: ‘De man die niet lopen kon’. Hoe moet zo’n man, die in het hele verhaal geen woord zegt, in Godsnaam bij Jezus komen? Op zondag 21 augustus is Annelene Metz uit Zwijndrecht weer in ons midden.

Met een hartelijke groet,

Erik Schipper