De Bron

E-mailnieuwsflits 146

Ukarumpa, 12 maart 2017

Beste familie en vrienden,

Velen van jullie hebben misschien iets gehoord of gelezen over de aardbevingen die plaatsvonden hier in Papoea-Nieuw-Guinea. Deze nieuwsflits willen we daaraan wijden. De eerste grote aardbeving met een kracht van 7.5 op de schaal van Richter vond 2 weken geleden plaats in de vroege ochtend van maandag 26 februari. Hij voelde heviger aan dan de meeste die we voelen, maar niet zo hevig als sommige andere in het verleden. Wel duurde hij langer dan we gewend zijn. Het epicentrum bleek ongeveer 350 km ten westen van ons te liggen.

Wij hebben er hier in Ukarumpa totaal geen schade van ondervonden. Maar hij had grote gevolgen voor de mensen in het bergachtig gebied rond het epicentrum, met name door de landverschuivingen. Hele stukken berghelling zijn naar beneden gegleden. Er zijn mensen overleden en gewond geraakt, tuinen weggevaagd, en een rivier geblokkeerd. Tot afgelopen vrijdag vonden er regelmatig naschokken plaats met een kracht van 4 of 5 (in totaal meer dan 120). Vorige week vond er een grotere plaats met een kracht van 6.7 die opnieuw landverschuivingen veroorzaakte, huizen deed instorten en sagopalmen deed omvallen. (En sago is de belangrijkste voedselbron. Om sago te verwerken is ook veel schoon water nodig, en dat is door de vele aardschokken troebel geworden.)

De mensen zijn uit angst vanuit hun dorpjes naar de landingsbanen getrokken. Probeer je maar eens voor te stellen wat het is om steeds weer de aarde en je huis te voelen bewegen onder je! Er zijn vier landingsbanen in dit grote gebied waarvan één onbruikbaar is geworden voor vliegtuigen. De MAF (Missionary Aviation Fellowship) is sinds de eerste aardbeving bezig geweest met het evacueren van gewonden en het brengen van drinkwater, watervaten en zeilen om regenwater op te vangen en voedsel. Langzamerhand komt er wat meer hulp op gang. Maar een groot gedeelte van het gebied is moeilijk bereikbaar en hulp kan daar alleen plaatsvinden m.b.v. vliegtuigen en helicopters.

Sinds vrijdag zijn er geen grote naschokken meer geweest. Maar de gevolgen verdwijnen niet zomaar. Wel kan er nu nagedacht gaan worden over hulp voor de mensen om hun 'gewone leven' weer op te gaan pakken.

In één van de taalgroepen daar is een Nederlandse collega actief. Zij woont in Nederland (haar man heeft daar een baan), maar komt een maand per jaar hiernaartoe. Zij was in het dorp bij de taalgroep tijdens de eerste aardbeving, maar is inmiddels weer terug in Nederland.
In overleg met haar heeft Wycliffe Nederland een actie opgezet om de slachtoffers van de aardbevingen te helpen. Het geld dat zij ophalen gaat naar de MAF hier in PNG. Wycliffe gaf aan ons door hoe u zou kunnen helpen, mocht u wat willen bijdragen:

Op wycliffe.nl/noodhulp leest u alles over deze actie en kunt u online doneren.
Geef op: NL44 RABO 0145 2886 76 o.v.v. 'Noodhulp Papoea-Nieuw-Guinea'
of gebruik de doneer-knop op de website!

Aardbeving PNG

Toen onze collega een dag later uit het dorp opgepikt werd, werden er veel foto's gemaakt van het gebied, waaronder deze hierboven.

We willen hierbij wel aanmerken dat van die 18 Nederlanders die genoemd worden op de website, er maar één actief is in het daadwerkelijke gebied, degene die we hierboven genoemd hebben.

In het Nederlands Dagblad van 8 maart is ook een stukje geschreven n.a.v. de tweede grote aardbeving: nd.nl/buitenland.
Het opgegeven aantal overledenen fluctueert wel, o.a. doordat mensen, maar ook dorpen, dubbele namen hebben. En de MAF heeft vorige week 8 mensen kunnen oppikken met een helicopter van wie gedacht werd dat ze overleden waren! Door de landverschuivingen konden ze niet wegkomen van die plek.

Het Gizrragebied ligt bijna 400 km ten zuiden van het epicentrum. Zij hebben daar de twee aardbevingen en een aantal naschokken ook gevoeld. Een nieuwe ervaring voor hen! Hoewel er een enkele keer wel eens een hele lichte aardbeving wordt gevoeld, dit hebben ze nog niet eerder meegemaakt. Maar hoewel de huizen heen en weer gingen, hebben ze geen schade ondervonden dan alleen een aantal omgevallen bananenplanten.

In een aparte nieuwsflits zullen we schrijven over ons werk dat we de afgelopen weken hebben kunnen doen.

Hartelijke groeten,
Nico, Elly en Jessica

Share